Gert Harkema van In de ban van de ring zou zichzelf niet snel juwelier noemen. Hij is een echte sieradenontwerper.

‘Een juwelier verkoopt wat hij inkoopt, ik verkoop wat ik zelf maak. Ik werk het liefst in opdracht. Mensen kunnen bij mij precies aangeven hoe ze hun sieraad willen. Ze kiezen het materiaal, eventueel een edelsteen en soms maken ze zelf een ontwerp

Bij een zilveren ring moet je wel aan een paar honderd euro denken, en een eenvoudige gouden ring komt ook al snel op 500 euro. Dat kan oplopen tot wat je maar zou willen. Als ze schrikken van de prijs geef ik aan waar de kosten liggen, dan kunnen ze kiezen voor een andere steen, of voor een andere kwaliteit of iets minder/ander materiaal. Je hebt bijvoorbeeld geel goud, maar ook wit of rood, of  zilver.

Mijn klanten zijn op zoek naar iets anders, iets bijzonders. Naar het ontwerp van hun eigen wensen. Ze komen uit het hele land, niet alleen uit Rotterdam. Het zijn mensen die de waarde en schoonheid van ambachtelijk handwerk herkennen. Ze komen uit allerlei leeftijdscategorieën, wel vooral vrouwen. Niet per se uit creatieve beroepen, het zijn gewoon mensen met oog voor detail die iets unieks willen. Als ik een sieraad maak, zorg ik er altijd voor dat het past bij de drager. Niet alleen de kleur van de huid, ook de kleur van de ogen, haar en de kleding zijn hierbij van invloed. Moeilijk om onder woorden te brengen, het is meer een gevoel. Ik vind ook niets lastiger dan als een man hier komt om zijn vrouw te verrassen met een mooi sieraad. Heb je een foto? vraag ik dan. Nog beter zou zijn als hij haar meenam, maar dan is de verrassing er af.

In de ban van de ring zit in de Witte de Withstraat, dé culturele straat van Rotterdam. Op de begane grond en in het souterrain zit de winkel, in de vide mijn atelier schuine streep werkplaats. In 2008 heb ik de winkel overgenomen, onder de zelfde naam. Iedereen denkt dat het van de film komt, maar het is oorspronkelijk een boek, toen de winkel werd geopend bestond de film ook nog niet. Ik hou van een warme, gemoedelijke, uitnodigende sfeer. Als mensen binnenkomen moeten ze denken: hier is alles mogelijk.

Ik denk dat tachtig procent van wat hier ligt door mij is gemaakt. Sinds enige tijd zet ik er wel de prijs bij, dat willen mensen toch graag weten. Ik heb hier ook werk van anderen, maar daar maak ik geen reclame voor, want ik hou niet zo van het idee van merken. Het gaat niet om het merk, maar om wat je mooi vindt.

Ik maak natuurlijk ook trouw- en verlovingsringen en doe ook allerlei reparaties.